Tóth Melinda

MOZAIK Podcast az autizmusról

Kapitány Imola, Kamrás Orsolya

Egyesületünket (Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért) 2011-ben hoztuk létre azzal az elsődleges céllal, hogy szülőtanfolyamokkal segítsük az autista gyereket nevelő családok boldogulását. Az első podcast adást 2021. januárjában publikáltuk. Ezen a médiumon keresztül is szerettük volna megosztani azt a tudást, amire autista gyerekeink nevelése és a szülőtréningek szervezése közben tettünk szert, és szerettünk volna a közbeszéd tárgyává tenni olyan rázósabb témákat is (pl. szexualitás, testvérek, gyógyszerelés), amelyek nagyban meghatározzák az autizmussal élő emberek és családtagjaik mindennapjait, de nagyon kevés szó esik róluk nyilvánosan. Mindeközben egyértelműen célunk a szemléletformálás is: az autizmust a neurodiverzitás paradigmájában értelmezve szeretnénk aktívan tenni egy elfogadó, inkluzív társadalomért.
Már egy ideje dédelgettük a podcast tervét, készen is voltak az első adástervek, amikor egy minisztériumi pályázat révén lett módunk arra, hogy vállalható minőségben elkészítsük az első öt adást és megalkossuk a legfontosabb arculati elemeket. Összesen 12 adás készült el eddig, ennek a feléhez használtunk fel valamilyen pályázati forrást.
A MOZAIK podcast egy hiánypótló pet project, a munkánk és a családunk mellett készítjük. Egyikünk (Imola) szociális munkás, másikunk (Orsolya) tanár, újságíró, és hosszú távon sem szeretnénk ezt elsődleges megélhetési forrássá tenni. Viszont egy állandó bevétel segítene, hogy megfizessük azokat a technikai munkatársakat, akik jelenleg az adások többségét tiszteletdíj nélkül készítik, ahogyan abban is, hogy több energia jusson a podcastra, így minőségibb tartalmakkal, kiszámíthatóbb módon jelentkezzünk.
A tervünk az, hogy évente 10-12 adást publikálunk, de a munkát nagyban befolyásolja a családi életünk, mindenekelőtt autista gyermekeink hogyléte. Mindenesetre bőven van még mondanivalónk, és úgy gondoljuk, évek viszonylatában is fenntartható egy ilyen tematikájú műsor.